Handbal Club Dobrogea Sud le urează “Sărbători Fericite!” tuturor celor care sărbătoresc Crăciunul în aceste zile. 2018 se încheie, 2019 este gata să înceapă. Echipa a intrat în vacanță, iar cei mai mulți dintre jucători vor petrece alături de cei dragi. Pentru unii va fi însă o vacanță activă, pentru că sunt convocați la loturile naționale. Președintele Handbal Club Dobrogea Sud, Ionuț Rudi Stănescu, vorbește despre realizările anului care a trecut, dar și despre obiectivele clubului pentru noul an.

”Aș începe cu marea noastră calificare în grupele Cupei EHF, o mare performanță pentru orașul Constanța. Am visat să ajungem aici. La trei ani de la înființare, începem să călcăm pe urmele HCM-ului. Ne dorim să depășim performanțele mult titratei HCM, mai ales că am auzit vestea cu noua Sală Polivalentă care se va construi la Constanța. Gândul nostru zboară și spre Liga Campionilor!”, spune Rudi Stănescu.

2018, LA ORA BILANȚULUI

În 2018, HC Dobrogea Sud a încheiat al doilea sezon în Liga Națională, cu două trofee în vitrină, Supercupa și Cupa României, al doilea cucerit pe 19 martie, după turneul Final 4 de la Constanța. Echipa a început în vară al treilea sezon pe prima scenă a handbalului românesc.

“Este bine că am început să câștigăm trofee. Mai ales că ne-a asigurat participarea în Cupa EHF. Ne dorim și în campionat o clasare cât mai bună. Chiar dacă am început ezitant, am pierdut două meciuri în debutul sezonului și alte trei acum la finalul anului. Eu spun că este un parcurs bun, suntem pe locul 2, după CSM București. Această poziție ne onorează și ne dă spranțe pentru un retur deosebit de greu. Campionatul este lung și se pot întâmpla multe.”

Stănescu vorbește și despre problemele întâmpinate în această primă parte a sezonului. Instalat în primăvară, la finalul campionatului trecut, Zvonko Sundovski a preluat o echipă în formare, cu mulți jucători noi, transferați în vară, Chikovani, Mocanu, Kevic, Saldatsenka, Iancu.

”Categoric, echipa este mai experimentată, cu jucători mai valoroși. Dar, au fost unele sincope, derapaje pe care nu vreau să le mai avem la anul. Am oscilat între meciuri foarte bune acasă, am câștigat detașat cu Malmo, Steaua, CSM, Timișoara, și meciuri mai puțin inspirate în deplasare, cu Minaur sau Dinamo. Au fost fluctuații mari în joc. Ne dorim ca în perioada februarie – martie, când vor fi meciurile din Cupa EHF, să prindem vârful de formă. Dar și pe finalul campionatului, în play-off, mai ales că e prima dată când se joacă în acest sistem în România. Sper să prindem și atunci un vârf de formă, să ne clasăm pe un loc cât mai bun.

 

OBIECTIVE MAJORE ÎN 2019

Evident, participarea în Cupa EHF este primul obiectiv important pentru Dobrogea Sud, care va lupta, în Grupa C, cu FC Porto, Team Tvis Hostelbro și Liberbank Cuenca pentru calificarea în sferturile de finală.

“Este o grupă accesibilă, o grupă echilibrată, e greu de spus cine se poate califica, cine are șanse mai mari. Porto are o echipă foarte bună, care a făcut rezultate surprinzătoare. Cred că ei sunt principalii favoriți. Dar și noi, cu o sală arhiplină și o atmosferă senzațională, putem face meciuri foarte bune la Constanța, putem obține victorii și o calificare în faza următoare”, spune Rudi Stănescu. Meciurile se vor juca între 9 februarie și 30 martie. Primele două clasate după 6 etape se vor califica în sferturile de finală.

Trei handbaliști de la HCD vor participa la Campionatul Mondial din Germania și Danemarca, în perioada 10-24 ianuarie: Nikola Mitrevski și Velko Markoski, pentru Macedonia, și Zoran Nikolic pentru Serbia.

 

“Le-am urat succes când au plecat, să se întoarcă sănătoși la Constanța. Îmi doresc să-i văd cât mai sus, dacă s-ar clasa pe podium ar fi extraordinar. Va fi un Mondial foarte disputat, sunt convins. Cred că lupta pentru titlu se va da între echipele din Europa. Tot Franța, Spania, dar și Germania și Danemarca, care sunt și țări organizatoare.

HCD are patru jucători convocați la lotul național al României, care va efectua un stagiu de pregătire finalizat cu un turneu în Polonia: portarii Ionuț Iancu și Dani Vasile (împrumutat, din iarnă, la CSM Focșani), extremele Ionuț Nistor și Vencel Csog.

”Ne dorim să avem cât mai mulți jucători convocați la naționala României, pentru că suntem o echipă de top. Normal că ne dorim și ca naționala masculină să revină pe prima scenă, să ajungă la nivelul fetelor, care au obținut acum un loc 4 mai mult decât onorabil la Europene.”

Viitorul handbalului masculin românesc poate crește frumos numai pe o bază solidă, iar HC Dobrogea Sud ar putea pune o cărămidă importantă prin academia de copii și juniori pe care a înființat-o în urmă cu doi ani.

“Avem toate grupele de copii și juniori, iar la liga a doua se pregătește generația de mâine. Avem tineri talentați, care trebuie să se mai coacă pentru a face pasul la prima echipă.

Rudi Stănescu are un mesaj simplu, din inimă, pentru cei care iubesc această echipă. ”În primul rând, le urăm tuturor <Sărbători Fericite>! Ne dorim să avem liniște și cât mai mulți suporteri să fie alături de noi. Să vină la sală, să ne susțină, să ne bucurăm împreună de handbal!”

HC Dobrogea Sud va relua pregătirile pe 4 ianuarie, la Sala Sporturilor, și se va pregăti numai la Constanța în pauza competițională