Conducerea clubului nostru a făcut o analiză a sezonului 2018-2019, în cadrul unei conferință de presă desfășurată la Pizza Evo din Constanța. Jurnaliștii au aflat ultimele noutăți privind schimbările din lot și din staff-ul echipei, precum și informații despre juniorii și copiii Academiei HC Dobrogea Sud.

Rudi Stănescu – președinte: ”S-a terminat un an greu, în care am reușit calificarea în grupele Cupei EHF și puțin a lipsit să trecem de grupe. Este cel mai bun an din punct de vedere al campionatului intern. Pentru prima dată am ajuns în finală, fără să pierdem vreun meci în 2019. Asta spune multe despre valoarea echipei și a clubului. A fost un an extraordinar de bun. HC Dobrogea Sud s-a autodepășit de la an la an. Sper ca anul viitor să avem satisfacții mult mai mari. Mă bucur nespus pentru echipele de copii și juniori care vor fi prezente la turneele finale. Este primul an în care avem academia completă, cu echipe la toate categoriile de vârstă.”

Juniorii II au plecat ieri la Târgu Mureș, unde vor evolua în Grupa A a turneului final, alături de Academia Minaur Baia Mare, CSM Bacău și LPS Piatra Neamț. Juniorii IV vor juca și ei la turneul final peste două săptămâni, iar cei mai mici vor participa în acest weekend la Festivalul Național de Minihandbal.

Nurhan Ali – manager general: “Chiar dacă sunt voci care ne-au mai criticat după finală, eu spun că rezultatele sunt foarte mulțumitoare. Nu e puțin lucru să joci o finală, să joci în grupele Cupei EHF, iar marea noastră satisfacție vine de la academia de copii și juniori. Cu această academie ne trebuie însă puțină rabdare, pentru că pleci de la zero. Roadele se vor vedea în 6-7 ani. Eu spun că suntem pe drumul cel bun. Știu că i-am obișnuit pe constănțeni cu titluri pe vremea HCM-ului. Dar cu noua echipă, în 2-3 ani, am luat o cupă, o supercupă și am jucat finala campionatului. Facem pași mărunți, dar siguri. Mergeți pe mâna noastră, aveți încredere că nu vom face orașul de rușine. HCD e pe un drum bun.

Laurențiu Toma și George Buricea, veteranii echipei și totodată membrii fondatori ai noului club, alături de Rudi Stănescu, sunt convinși și ei că HC Dobrogea Sud merge într-o direcție bună, iar perspectivele sunt frumoase.

Laurențiu Toma: A fost un sezon bun, am reușit să ajungem în finala campionatului. Vom juca din nou în Cupa EHF și vrem să egalăm cel puțin performanța din acest an, să jucăm în grupe și să ne calificăm mai departe. Eu spun că au fost trei ani buni de la promovarea noastră în Liga Națională, iar acest club ușor-ușor va crește. Suntem o conducere tînără, care învață de la an la an. Avem o Academie frumoasă, care își arată roadele prin calificări la turneele finale.”

 

GEORGE BURICEA: VOM ÎNCERCA SĂ PROMOVĂM JUNIORII NOȘTRI LA ECHIPA MARE”

George Buricea și-a încheiat cariera de jucător și va deveni antrenor. El a confirmat în conferința de presă de astăzi că va fi antrenor principal la echipa a doua, în Divizia A și antrenor secund la echipa de seniori, în Liga Națională. George li se va alătura în staff-ul tehnic lui Zvonko Sundovski, antrenorul principal, și Marko Isakovic, preparatorul fizic. Ca antrenor la echipa de tineret din liga secundă, George va avea misiunea de a promova și vârfurile propuse de șeful academiei, Aihan Omer, și antrenorii de la copii și juniori, Alex Adzic, Yuksel Osman și Enis Murtaza.

George Buricea: ”Despre Academia Dobrogea Sud nu s-a prea vorbit. Noi nu avem doar echipa de seniori. S-a făcut mare tevatură despre faptul că avem un buget mare, dar lumea uită că avem încă șapte echipe. Și că ne batem la titlu cu echipe cu bugete mari și salarii mari. Bineînțeles că ne interesează ce vine din urmă. Este important să apară tineri din propriul club să îi înlocuiască pe cei bătrâni. Obiectivul nostru este ca de la fiecare categorie, să scoatem cel puțin un jucător valoros, care să ajungă la echipa mare. Dacă vom reuși, înseamnă că ne-am făcut treaba cu vârf și îndesat.”

Președintele Rudi Stănescu i-a urat succes lui George Buricea în noua carieră și a completat declarația acestuia în privința academiei și a bugetului primit de HC Dobrogea Sud.

Rudi Stănescu: ”Nu putem să ne comparăm cu alte cluburi care au doar echipa de seniori. Noi avem 7 echipe. E adevărat, cheltuielile sunt mult mai mici decât la echipa mare, dar o parte semnificativă din bugetul nostru se îndreaptă spre academie. Mai ales că federația a schimbat sistemul competițional la juniori și sunt multe deplasări foarte lungi, deci și cheltuieli mai mari.”

Academia cuprinde două echipe de minihandbal, câte una la juniori IV, III, II și I, plus echipa de tineret din Divizia A și cea de seniori din Liga Națională.

 

UN NOU SEZON, O NOUĂ ECHIPĂ

În afară de George Buricea, care s-a retras, alți 8 jucători au părăsit echipa la finalul acestui sezon, fie că nu li s-au prelungit contractele, fie că au primit oferte financiare mai bune și au ales să plece: Nikola Mitrevski, Viaceslav Saldatsenka, Dalibor Cutura, Janko Kevic, Nemanja Mladenovic, Velko Markoski, Nikola Crnoglavac și Stevan Vujovic.

Rudi Stănescu: ”Participarea în cupele europene a avut și alte efecte. A crescut cota unor jucători, au apărut oferte mai bune și, normal, jucătorii profesioniști se duc unde le este mai bine. Vom aduce jucători mai tineri, ne dorim români, să facem o echipă mai puternică. Vin 4 jucători, deocamdată.”

Unul dintre handbaliștii care vor îmbrăca (din nou) tricoul echipei constănțene este portarul Daniel Vasile. Împrumutat în iarnă la CSM Făgăraș, talentatul portar aflat sub contract încă din 2015 cu HC Dobrogea Sud i-a convins atât pe Rudi Stănescu cât și pe cei din staff-ul tehnic că poate fi o piesă de bază în echipă, alături de titularul postului, Ionuț Iancu.

Laurențiu Toma: ”Ne dorim să o luăm de la zero, să creștem în valoare cu o echipă nouă și să ne atingem obiectivele.”

S-a stabilit, în linii mari, și programul din perioada de pregătire intercompetițională. Echipa va reveni din vacanță pe 15 iulie, când este programată reunirea la Constanța. În perioada 22 iulie – 2 august, va fi un stagiu la Sfîntu Gheorghe, urmat de turnee amicale în țară și în străinătate. Noul sezon va debuta la finalul lunii august.