HC Dobrogea Sud i-a prelungit contractul lui Ionuț Iancu pentru încă trei ani, astfel că portarul echipei naționale de seniori a României va evolua la Constanța până în 2022! Președintele Rudi Stănescu, fostul său coleg de la HCM, din sezonul 2012-2013, a insistat să-l aducă în vara anului trecut.

Rudi Stănescu: ”Este un portar de mare viitor. Eu îi știam bine potențialul, de pe vremea când juca la HCM. Sunt convins că va face o carieră foarte frumoasă la Constanța.”

Ionuț Iancu a vorbit pentru site-ul www.hcdobrogeasud.ro despre obiectivele sale din acest sezon.

 

Ionuț Iancu: ”A fost un sezon bun, până acum. Am fi putut mai mult în Europa, dar a fost acel meci cu Holstebro de acasă în care n-am reușit să câștigăm pentru a merge mai departe. Acum ne concentrăm la play-off-ul campionatului. Abia acum începe bătălia adevărată. Suntem mai uniți, avem mai multă încredere în noi, față de momentul în care am pornit la drum în acest sezon. Sper să ajungem în finală și apoi vom vedea. Trebuie să dăm ce e mai bun din noi și să ieșim campioni! Asta ne dorim.”

Ionuț are deja în palmares un titlu de campion, cucerit cu HCM Constanța, în 2013. Avea doar 18 ani atunci și o concurență serioasă pe post: Ionuț Stănescu și Mihai Popescu!

Ionuț Iancu: “Am luat titlul la Constanța la 18 ani, dar nu prea jucam. E un vis să devin campion acum.”

Iancu a făcut meciuri extraordinare pentru Dobrogea Sud în acest sezon și s-a completat perfect cu Mitrevski.

Ionuț Iancu: “Am evoluat foarte bine, când eu, când Mitrevski. Echipa este pe primul loc și datorită nouă. Când ai o concurență foarte bună, vrei mereu să joci în fața celuilalt, iar el vrea să joace în locul tău. Fără concurență, nu ai o motivație la fel de mare.”

 

DESPRE DUBLA CU LITUANIA: SĂ CÂȘTIGĂM, ȘI LA… JUMĂTATE DE GOL, DAR SĂ CÂȘTIGĂM!”

Evoluțiile foarte bune i-au adus nu doar o prelungire de contract ci și convocarea la prima reprezentativă după câteva luni de absență. Iancu se află acum în cantonamentul tricolorilor, unde se pregătește pentru primul meci cu Lituania (joi, ora 18.00, la Târgoviște), din preliminariile EURO 2020. După eșecurile cu Portugalia și Franța, naționala antrenată de spaniolul Manuel Montoya trebuie să câștige dubla cu balticii pentru a spera la calificare.

 Ionuț Iancu: ”Lituania este o echipă foarte bună, are jucători care evoluează în Franța, Spania, Austria. Sperăm să facem o figură bună și să câștigăm, chiar dacă va fi greu. Mai ales în deplasare, duminică. Important este să fim învingători, și la jumătate de gol, nu contează… Va fi greu fără Popescu. Știu că poarta poate fi uneori jumătate din echipă. Sper să apăr cât mai bine.

Nu doar Popescu, accidentat, lipsește. Sadoveac este și el incomplet refăcut după o accidentare, Ghionea s-a retras de la națională, iar Fenici și Csepreghi au anunțat că nu vin, deocamdată, din motive personale. Tot mai mulți tineri și-au făcut loc în ultima vreme în lotul condus de spaniolul Manuel Montoya.

Ionuț Iancu: ”Se va face o schimbare de generații, a început deja. Vin tot mai mulți jucători din generația mea, chiar mai mici. Sper să creăm un nou drum al echipei naționale.”

 

Ionuț Ciprian IANCU

Vârstă: 25 de ani (născut pe 8 februarie 1994, la Ploiești)

Înălțime: 1,94 m

Echipe: 2012-2013 HCM Constanța, 2013-2017 CSM București, 2017-2018 Tatabanya

Palmares: campion în Liga Națională – 2013, cu HCM, vicecampion – 2015, 2016, 2017, cu CSM

Medalie de bronz în Liga Ungariei – 2018, cu Tatabanya

Cupa României: 2013 (HCM), 2016 (CSM)

Campion mondial universitar – 2016 (CM Spania)