George Buricea este optimist la final de an. Handbalul a mers mai departe în 2020, în ciuda pandemiei, chiar dacă legătura specială cu suporterii a avut de suferit. Liderul echipei noastre face o radiografie a acestui an ieșit din tipare, un an cu dezamăgiri, dar și cu importante câștiguri. Un an în care a hotărât să continue să joace, fiind în același timp antrenor secund la prima echipă și antrenor principal la Divizia A și la juniori I.

George Buricea: A fost un an cel puțin ciudat, pentru că am jucat fără spectatori și numai pe teren neutru în prima ligă. Este foarte greu să te adaptezi la așa ceva, să joci meci de meci cu tribune goale, să joci practic pentru nimeni… Sigur, a fost și teama de virus. Au fost mulți handbaliști care au luat virusul, dar au avut simptome ușoare sau nu au avut deloc. Sportivii sunt mai puțin afectați. Personal, nu mi-a fost frică, dar a existat tot timpul teama asta, de infectare, și, din păcate, am fost obligați să jucăm chiar și fără jumătate de echipă. Cred că Turda este singura care a avut noroc să scape fără cazuri, alții, în schimb, nu s-au putut prezenta la meciuri și au pierdut cu 10-0.

Deși fără spectatori, handbalul a funcționat în 2020, după întreruperea de câteva luni, din martie până în august, iar Dobrogea Sud a luptat pe trei fronturi, ca și în anii precedenți. Chiar dacă turneul Final 4 al Cupei României, care trebuia să se joace în aprilie, la Constanța, a tot fost amânat și s-a disputat până la urmă în septembrie, la Sfântu Gheorghe.

George Buricea: Până la urmă, cât de blamată a fost federația, s-a găsit o soluție ca să jucăm. Handbalul a mers înainte. Noi am fost primii dintre sporturile indoor. Alte sporturi au început mult mai târziu.  OK, este greu să mergi la turnee, să joci numai pe teren neutru, dar măcar s-a găsit o soluție și am jucat. Nu știu dacă este cea mai bună, dar este de salutat. Ne-am adaptat noilor condiții și am ținut steagul sus cu handbalul în 2020. La sfârșitul sezonului trecut, am prins cupele europene și ne-am îndeplinit obiectivul. Cea mai mare dezamăgire a mea este că nu am putut să trecem de Sporting Lisabona. A fost o dublă foarte bună, am făcut egal acasă și am pierdut la un gol acolo, după ce am condus până în minutul 50. Cred că am avut și ghinion. A fost la îndemâna noastră să îi scoatem pentru că i-am condus cu 4 goluri și acasă și la ei. Dar, când s-a tras linie, au fost cu un gol peste noi. Mare ghinion!

Dobrogea Sud a jucat în noua competiție EHF European League și a trecut în primul tur preliminar, cu două victorii, de rușii de la HC Victor Stavropol (26-18, 28-27). A fost eliminată de Sporting în turul 2 preliminar, după 27-27 la Constanța și 21-22 la Lisabona. A urmat turneul F4 din Cupa României, cu o victorie contra Timișoarei și o finală pierdută în fața lui Dinamo. Turul Ligii Zimbrilor a fost un marș victorios, întrerupt de câteva sincope, cu Poli Timișoara, Dinamo și Potaissa Turda, la meciul cu ardelenii fiind nevoiți să jucăm fără jumătate de echipă, din motive medicale.

George Buricea: Pot să spun că a fost o jumătate de sezon bună, în care ne-am adaptat bine noilor condiții și am fost feriți de accidentări. Suntem pe locul 3 și avem șanse mari să ne îndeplinim obiectivele: să luăm o medalie și să jucăm un nou Final 4 în Cupă. Să sperăm că vom fi sănătoși și că ne vom ridica puțin nivelul de joc. Dinamo ne-a bătut greu, de două ori, Sporting ne-a eliminat la un gol. Am fost acolo, dar ne lipsește totuși ceva ca să fim pe primul loc. Sper să găsesc împreună cu Ciro acel ceva, care, deocamdată, ne lipsește. Cel mai mult plâng după Malinovic. Cu el în echipă, cred că am fi cîștigat cele mai importante meciuri. Dar a vrut să fie mai aproape de casă și a plecat în Ungaria. Ne lipsește foarte mult un jucător ca el la 9 metri.

Sezonul 2020/2021 a adus însă consacrarea jucătorilor tineri din lot și promovarea puștilor de la academia proprie.

George Buricea: Este extraordinar că jucători ca Vasile, Ilie, Andrei și Susanu sunt în multe meciuri titulari, pentru că au devenit piese de bază în echipa noastră. Îmbucurător este faptul că sunt și în lotul lărgit al echipei naționale. Mai mult, juniorii de la echipa a doua au ajuns și ei să joace în prima ligă. Un mare avantaj pentru ei, dar și pentru noi, dacă vrem să ne gândim la viitor. Deja au debutat Ostace, Stănescu, Bruj, iar la meciul cu Turda i-am avut în teren pe cei doi portari de la liga a doua, Chilianu și Preda. Cinci jucători care au crescut la academia noastră au debutat în prima ligă. Este un mare câștig pentru noi, marele plus al acestui an!

Din păcate, competițiile de juniori au rămas suspendate, iar în Divizia A s-a jucat un singur turneu. În funcție de evoluția epidemiologică, federația va decide cum se vor relua aceste competiții în 2021. Cert este că Liga Zimbrilor va continua cu returul, un prim turneu fiind anunțat pentru 2-3 februarie, la Sfântu Gheorghe. Foarte probabil, Cupa României se va desfășura sub forma unui turneu de calificare și al unui turneu Final 4, însă datele nu au fost stabilite.

Pentru George ar putea fi ultimul sezon ca jucător, după ce în toamna lui 2019 a revenit asupra deciziei de a-și încheia cariera, la solicitarea lui Djordje Cirkovic, într-un moment greu pentru echipă.

George Buricea: M-am lăsat la 40 de ani și uite că joc la 42! Nu mă așteptam să fac față, mai ales că sunt antrenor la juniori, la Divizia A și secundul lui Ciro la prima echipă. Am rămas și anul acesta pentru că echipa se făcuse, bugetul pentru transferuri era încheiat, Venți a plecat și nu puteam să stăm doar în Alex pe extrema stângă. Este foarte mult pentru mine. E foarte greu să fii în formă la joc, să și antrenezi. Sper să mai rezist până în vară, pentru că e mult stres și efort fizic. Dar, dacă se va termina cu bine în mai-iunie, atunci a meritat. Nu vreau să mă plâng. Sunt fericit că fac totul cu plăcere. Handbalul este pasiunea vieții mele și, tot ce fac, fac din suflet.