Dalibor Cutura a încheiat colaborarea cu HC Dobrogea Sud, după 7 ani plini de satisfacții. Pe 14 iunie va împlini 44 de ani! Iar o nouă carieră, de antrenor, îl așteaptă acum, pentru că a semnat cu CSM Focșani pentru a conduce echipa vrânceană în urmtoarele două sezoane. În urmă cu câteva zile încă nu era hotărât dacă va renunța sau nu să mai joace! Handbalistul sârb a vorbit despre cariera sa, despre pasiunea pentru handbal, despre momentele frumoase petrecute la Constanța, despre familie și proiecte. Un interviu în exclusivitate pentru www.hcdobrogeasud.ro.

– După 7 ani, se termină o poveste frumoasă la Constanța. Emoții?

– Da, foarte multe! 7 ani nu e puțin. De ce să nu spun, am considerat Constanța casa mea, după Serbia. M-am simțit foarte bine aici, și cu familia, cu soția mea, Marija. Băiatul cel mic, Nikola, s-a născut la Constanța. Da, am foarte multe emoții.

– Vei urma o carieră de antrenor? Ai fost deja pe banca naționalei Serbiei, ca secund al lui Dejan Peric.

– Da, vreau să râmăn în handbal. Vedem cum. Am și oferte ca să fiu antrenor. Sigur o să rămân în handbal.

– Care este secretul longevității tale?

– Important este să îți placă foarte mult. După aceea, genetica este foarte importantă, ce iei de la părinți. Am fost și norocos, nu prea am avut multe accidentări. Am fost norocos să joc handbal până la 44 de ani și încă mă simt bine, și fizic și mental. Am foame de handbal, e ceva ce îmi place să fac.

– În 2012, ai venit din Spania, unde ai jucat 11 ani. Câștigasei medalia de argint la EURO 2012 și jucasei la Jocurile Olimpice de la Londra. Ai avut vreun moment de regret că ai venit la Constanța?

– Nu. Nu rămâi 7 ani undeva dacă nu te simți bine. Am fost foarte mulțumit de oraș, de performanțele pe care le-am făcut aici cu HCM și acum cu Dobrogea Sud. Am văzut cum crește noua echipă, din liga a doua. Mă bucur că am rămas în 2015, am fost sigur că se va face ceva mare. Am avut oferte foarte importante din România, dar eu am rămas aici, cu prietenii mei.

– Care au fost cele mai frumoase momente, cele mai bune meciuri ale tale?

– Fiecare meci are altă poveste. Când câștigi, ești mult mai fericit. Iar eu am câștigat campionatul, cupa, am fost în Final 4 EHF la Berlin. Foarte important a fost primul trofeu cu HCD, Cupa României, au fost multe momente bune.

– Rămâne totuși un Cutura la Constanța. Băiatul tău cel mare, David, joacă handbal la Dobrogea Sud.

– Da. Eu îl văd talentat, dar trebuie să muncească foarte mult. Are contract cu HCD, joacă în liga a doua și la juniori. Trebuie să înceapă viața el singur, ca tatăl lui. Eu am plecat mai devreme de acasă, la 14 ani. El are 17, are opțiuni să devină jucător profesionist.

– Suporterii te-au apreciat foarte mult. Știu că ți-au pregătit o surpriză înainte de plecare, împreună cu Buricea și Toma. Te-au sărbătorit în avans, ți-au cântat “La Mulți Ani” și ți-au oferit o statuetă pe care scrie Cutura Forever, dar și o plachetă cu numărul tău de pe tricou, 17 Legend și mesajul ”Constanța e casa ta!”

– Da, o surpriză, nu am așteptat. Sunt suporteri de clasă, the best! Am stat la o bere cu ei și le mulțumesc că au fost tot timpul lîngă noi, și în momente grele. Și după finala cu Dinamo. Am doar vorbe de bine pentru ei.

– Sindicatul Handbaliștilor din România ți-a oferit un premiu pentru cel mai popular jucător din Liga Națională. Cum te-ai simțit?

– Da, e un premiu mare pentru mine. Au votat jucătorii și antrenorii, deci are mare valoare.

– La ultimele meciuri, la Sala Sporturilor, oamenii au scandat “Cutura! Cutura!” O dovadă că ești în inimile lor.

– E ceva incredibil! Și eu îi iubesc, așa cum mă iubesc și ei.

Palmares Dalibor CUTURA

Data nașterii: 14 iunie 1975, la Sombor (Iugoslavia)

Echipe: Crvenka, Sintelon Backa Palanka, Zelesniciar Niș (Serbia), Fotex Veszprem (Ungaria), Lovcen Cetinje (Muntenegru), Pilotes Posada Vigo, Alconbendas Madrid, Arrate Eibar, Ademar Leon (Spania), HCM Constanța, HC Dobrogea Sud Constanța.

A fost primul căpitan străin din istoria lui JD Arrate Eibar, echipă din Țara Bascilor

Component al loturilor de juniori și tineret ale Iugoslaviei

A debutat în echipa națională de seniori a Serbiei, la EURO 2012

Vicecampion european în 2012

Participant la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012

Campion al României cu HCM Constanța: 2013, 2014

Câștigător al Cupei României: 2013, 2014, cu HCM, 2018 cu HC Dobrogea Sud

Câștigător al Supercupei României: 2013, 2014 cu HCM, 2017 cu HC Dobrogea Sud

Participant în turneul Final 4 al Cupei EHF la Berlin, în 2014